2007. január 5., péntek

A Passió kálváriája

A filmeknek és készítőinek, hasonlóan a könyvekhez, és azok szerzőikhez – habent sua fata libelli- megvan a maguk sorsa. A Passió producerének és rendezőjének, Mel Gibsonnak élete és filmes karrierje során a Passió-ig már szinte minden megadatott, ami a Földön elérhető. Mint színészt, korán felkapta a világhír, aztán rendezőként is a csúcsra jutott: kétszeres Oscar – díjas lett. Siker, pénz, csillogás, boldog családi élet nyolc gyerekkel; mi gondja lehet egy ilyen embernek? Aztán Gibson egy nap váratlanul összecsomagolt, és egy rövid üzenetet hátrahagyva elköltözött otthonról. Annyira úrrá lett rajta a depresszió akkortájt, hogy - bevallása szerint – elege lett az életből és még az öngyilkosság gondolata is megfordult a fejében. A siker, a pénz, a csillogás, és minden, ami ezzel jár, tehát mégsem hozta meg számára a boldogságot, sőt, a legsötétebb szakadék szélére, az öngyilkosság elhatározásáig jutott el.
Hol megsokasodik a bűn, ott kiárad a kegyelem
Életének ebben a legkomorabb szakaszában aztán eszébe jutott egy régi, de mindeddig halogatott terve: Jézus életének utolsó tizenkét óráját, szenvedésének történetét szerette volna filmre vinni. „Az önvizsgálat felébresztette bennem a hitet, amelyben gyermekként nevelkedtem. Könyvekben, prédikációkban, teológiai művekben kezdtem kutatni”- nyilatkozta Gibson. Majd szakértőket keresett fel, konzultált velük teológiáról, hitről, az evangéliumok hitelességéről, történelemről. „Az evangéliumok a szeretetről szólnak. A megváltásról, önmagunk teljes feladásáról mások kedvéért, ami a hősiesség csúcsa” – magyarázta az evangéliumot egyik nyilatkozatában a színész-rendező . Ezután Gibson hazaköltözött és nekiállt - saját bevallása szerinti – főműve megvalósításához.
A Passió ötlete azonban nem talált meleg fogadtatásra Hollywood-ban, és forgalmazását sem vállalta egyetlen komoly cég sem. Ennek ellenére hozzáfogtak a forgatáshoz. Gibsonnak pénzügyi áldozatot is kellett hoznia: becslések szerint 20-25 millió dollárt (4.2-5.3 milliárd forint ) költött a filmre saját vagyonából, a forgalmazó pedig egy függetlenfilmes kis vállalkozás lett. Reklámra nem tellett, azt a film dühödt ellenségei biztosították álhírek terjesztésével. Elsősorban különböző zsidó szervezetek, de az uralkodó globális média többsége már a forgatás alatt is azzal vádolták meg Gibsont, hogy filmje az antiszemitizmust erõsíti. Az uralkodó véleményformáló elit szívesen adott teret Magyarországon is az olyan hangoknak, melyek a filmet nemcsak antiszemitának, hanem pénzhajszoló „gagyi” filmnek, a Biblia meghamisítójának, középkori csőcselékképnek, szado-mazochisztikus, istenkáromló alkotásnak bélyegezték. Isten fia szenvedéseinek radikálisan új ábrázolása miatt keresztény oldalról is érték a filmet támadások. Gibson felháborodott a vádakon. „Filmem a hitrõl, a reményrõl, a szeretetrõl és a megbocsátásról szól” – mondta. A filmet teljes egészében arámi és latin nyelven forgatták, a szereplőknek ez külön nehézséget jelentett. Gibson a sikeres forgalmazás szempontjait háttérbe szorítva kikötötte, hogy a filmet kizárólag feliratozva vetítsék. A stábot különböző országokból, kultúrákból származó, eltérő vallással és nyelvvel bíró csapat alkotta.
A szeretet ereje
A Szűz Máriát alakító Maia Morgenstein szerint Gibsonból sugárzott a forgatás alatt a színészek iránti tisztelet és végtelen szeretet. „Szeretett bennünket, ezért tudtuk mi is azt nyújtani, ami igazán fontos: a lelkünket, az igazat. Éreztük, hogy valami újat csinálunk, valami különlegeset.”- mondta a színésznő. Gibson ügyelt arra is, hogy a világban (sajnos) szokatlanul a munkanap minden reggel szentmisével kezdődjön. Maga nem vállalt a filmben színészi szerepet, azonban az egyik jelenetben mégiscsak láthatjuk őt: a megfeszítés jelenetében a mindannyiunk bűneiért kínhalált vállaló Krisztus testébe az első szöget verő kéz a filmben ugyanis magáé a rendezőé.
Krisztus szerepét a rendező a hitét korábban is bátran vállaló Jim Caviezel-re bízta, akinek nagy megpróbáltatásokon kellett keresztül mennie, de meghálálta a bizalmat. A filmet bár Olaszországban forgatták, a téli hideg megkeserítette a filmesek életét, Caviazel tüdőgyulladást is kapott. Csak a sminkelés tartott hét órán át minden áldott nap, mielőtt a kamera forogni kezdett. Krisztus korbácsolásának jelenete alatt két ütés is véletlenül a védőöltözet helyett Caviezel csupasz hátát találta el - a színészt tehát ténylegesen megkorbácsolták! Caviezelbe a hegyi beszéd forgatása alatt belecsapott a villám , de ő és a stáb sérülés nélkül élte túl a halálos égi elektromos kisülést.
Krisztus közvetlenül szól hozzánk
A szenvedés a színész számára aztán a keresztre feszítés jelenetének felvételeinél érte el csúcspontját. Caviezel úgy érezte, ereje elfogyott, nem bírja tovább. Annyira fázott egy szál ágyékkötőjében, hogy legszívesebben befejezte volna a forgatást ."Azt gondoltam, hogy Istent nem érdekli, befejezzük-e a munkát, nem érdekli, mit csinálunk.”- mesélte a saját megkísértésének történetét. Ekkor imádkozni kezdett. „…Rájöttem, hogy csak akkor tudom ezt az egészet végigcsinálni, ha a szívemmel kezdek imádkozni, nem a fejemmel" -mesélte Caviezel, aki a kereszten úgy érezte, hogy Isten a gondjaiba veszi, szól hozzá. „Ne aggódj - mondta neki Krisztus-, engedd, hogy gondodat viseljem, engedd, hogy játsszam helyetted”. És én azt mondtam, hagyom, hogy helyettem játssz, elállok az útból. És ez volt ennek a filmnek a kulcsa. Nem akartam, hogy az emberek engem lássanak. Azt akartam, hogy a Megváltót lássák."
„Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők. Aki bennem marad és én benne az bő termést hoz”
A film minden nehézség ellenére elkészült, és kétség kívül Jézus forradalmian új ábrázolása lett, még ha valóban időnként nem mentes a hollywoodi filmpanelektől, és jól ismert trükköktől. A jóslatok, melyek szerint a film kettévágja Gibson karrierjét, nem váltak be. A filmet ért folyamatos, vad és igaztalan támadások negatív reklámként hatottak, és még azok is megnézték, akiknek ez máskülönben eszükbe sem jutott volna. A film nézőcsúcsokat döntött, hetekig vezette a filmek listáját szerte a világban, milliók nézték meg, és élhették át a megváltás misztériumát. A Passiótól sokan próbálták elrettenteni az embereket, korunk farizeusai nem ok nélkül aggódtak: mintha élő közvetítés lenne, úgy láthatjuk és átélhetjük a az ártatlan Bárány elítélését, kínzatását, megalázását, Isten fia a szemünk láttára szenved érettünk bűnösökért, és hal kínhalált. Lélekemelő a film végén a nézőtér mélységes csöndje is ,sokan sírnak, alig-alig jönnek ki néhányan a vetítés után megrendültség nélkül. Az írástudatlanoknak a régebbi korokban templomi képek mutatták be az evangéliumot. A mi korunkban ismét a kép, a mozgókép hozta közel az emberekhez az örömhírt olyan erővel, hogy a filmet sokan úgy emlegetik, mint Gibson evangéliumát. Jézus Krisztus ismét szupersztár lett , és ennek köszönhetően az emberek között mindennapi téma lett Krisztus-, hit- vallás. A film bemutatását a muzulmán országokban a hivatalos cenzúra engedélyezte, és ott is sikert aratott (a muzulmánok Jézust prófétájukként tisztelik, bár a keresztre feszítésében nem hisznek ). Ahol pedig a Passió bemutatását nem engedélyezi a hatalom (pl. Kuwait, Kína), ott a film kalózkópiákon terjed. S ami még bizton fájt a film profi, megélhetési ellenzőinek az az anyagi siker: a Passió a pénztárakban is aratott.
A film hitből született és hitvallás lett. Alkotóit nem rendítették meg sem a nehézségek, sem az ellenséges körülmények, és végig kitartottak. „Ez a film nem szól másról, mint a szeretetről, az áldozatról, a megbocsátásról és a reményről. Ilyen egyszerű" - összegezte a film( és egyben életünk) lényegét a Jézust alakító színész.
Forrás : Cinematrix, Magyar Nemzet Online, Index, Magyar Hírlap Online, Heti Válasz, Népszabadság Online, Új Ember Online, Hollywood Reporter, Associated Press, MTI, Reader’s Digest, The Christian Broadcasting Network, apassio.hu( magyar nyelvű hivatalos honlap) thepassionofchrist.com( a film hivatalos angol nyelvű honlapja), Biblia.
Dr. Lelik Ferenc Gábor, A Passió kálváriája megjelent: Péter-Pál útján 94.szám, 2004. május
kiadó : Szentendrei Keresztelő Szt. János Egyházközség )

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

5 MP is excellent resolution, but where and how can you achieve it.
The Olympus E-3 contains a two and a half
inch LCD screen, which is just a little bit smaller than its competitors, however, this
didn't bother me. This comes in specially handy when driving a car and you have a i - Pod Touch stand with you so you can easily slip your phone into that and not worry about it getting damaged in any manner.

Here is my web blog 5d mark iii

Névtelen írta...

Watches : The new Nike + Sports Watch GPS utilizes the Nike +
sensing element based in the shoe for trailing time, rate, distance, small calories
burnt as well as heart rate. Yet, we have here, a head-on comparison of the samsung galaxy note features and i - Phone 4S features to figure out who beats the other in what category.
3 Mp, the camera is clearly aimed at competing with other semi-high range cameras, not those that compete
with those inside a smartphone or tablet.

Névtelen írta...

6 IS USM Lens for Canon EOS SLR Cameras is a high priced
lens, however this is for good reasons. On the other hand
when you add a vertical grip and a second battery to selected camera
design the cameras all of a sudden complete speedier.
Well Canon, hate to say it, but most amateurs don't like to haul around an external flash unit.

Look at my site; canon 6d

Névtelen írta...

The Chromebook obviously still requires these updates but they are managed in a very different way.
If you are using a DSL modem, are tethering through a cell phone, or
are still on dial-up, you probably have a static IP address, and will actually
have to enter in information to this device to get
connected to the Internet. While the Inspiron and Samsung both offer the new i3 processor, the Acer AS5253 comes with a quick AMD-E series 2.



Also visit my webpage ... samsung chromebook reviews

Névtelen írta...

Demand is strong and expected to increase over the coming year.
A Smartphone is a mobile phone that runs complete operating system software,
with PC-like functionality. Dagar's invention will use quite the same technology.

Feel free to visit my homepage :: samsung galaxy s4

Névtelen írta...

This will help you to alter the quantity of blur easily
and allow camera make other critical decisions
when you are shooting. A few in-camera retouching options are also available, including image cropping and red-eye correction.
The D7000 just may be the best performing APS-C format camera in the market today.


my site nikon d7100