2007. január 8., hétfő

Életmód és sporttábor- Mozgásterápia

Alapítványunk a 2002-es év nyara óta tart rehabilitációs célú életmód- és sporttáborokat. Célunk, hogy a fogyatékosok rehabilitációját hangsúlyozottan a sport útján tegyük teljessé.
Mindketten külföldi rehabilitáció után tértünk vissza az életbe és a tábort azért hoztuk létre, mivel tapasztalatunk szerint a kerekesszékbe kényszerülő átlag magyart a jelenlegi egészségügyi rehabilitáció, ill. a segédeszköz támogatási elv és rendszer nem készíti fel az önálló és tevékeny életre. Ezen kívül pedig nem ismerik a kerekesszékkel akár tömegsportszerűen , akár versenyszerűen űzhető sportokat sem. ( részletesebben lásd az „Életmód és Sportábor- tréning a felnőttkorban kerekesszékbe kényszerülők számára” - Magyar Rehabilitáció, 2004.dec. 14. évf. 3. szám )
Elhatároztuk, hogy külföldön szerzett ismereteinket megpróbáljuk átadni sorstársaiknak egy szervezett tréningen keresztül. A bentlakásos tábor időtartama 9 nap ( 10 éjszaka), helye a Zánkai Gyermek- és Ifjúsági Centrum . A tábor személyzete 3 főből áll : 1 fő gyógytornász, őt a Magyar Honvédség Hévízi Rehabilitációs Intézete küldi, ő egyben jelentősen részt vett a tematika kidolgozásában is ( Holobrádi Mónika ) , valamint a két kerekesszékes szerző. A táborok résztvevői 12-15 fő elsősorban paraplég, de más okból ( pl. amputáció) felnőtt, nem tetraplég kerekesszékesek. A tábort a Nemzeti Sporthivatal támogatása nélkül nem tudnánk megtartani.

Kötött és feszített programú foglalkozásokat tartunk és különböző sportok gyakorlunk és bemutatunk . A napi program részben csoportos, részben egyénre szabott feladatokból áll : reggeli csoportos zenés torna ; reggeli után ebédig csoportos torna : hát és törzsizom torna, nyújtások, egyensúly gyakorlatok, rávezető gyakorlatok a helyes átülésre, ill. a földről a kerekesszékbe történő átüléshez + rávezető gyakorlatok a kerekesszékes technikákhoz, ill. kerekesszékes technikák gyakorlása; ebéd után vacsoráig kerekesszékes gyakorlatok, sportok + vetítés és beszélgetés a meghívottakkal . Szigorú alapelv a táborban az állandó ösztönzés az új feladatokra és azok minél tökéletesebb végrehajtására; az önállóság kötelező nemcsak a gyakorlatok, hanem a tábor teljes ideje alatt A tábor sikerét nagyban befolyásolja, hogy a gyakorlatokat mi paraplégek mutatjuk be.

A tréning során igyekezünk kihasználni a sport testet- és lelket fejlesztő erejét több okból is. Egyrészt a sport eszközeinek a felhasználásával könnyedén és játékosan lehet fejleszteni azokat a készségeket és képességeket és izomerőt, melyek szükségesek a kerekesszékben való élethez. Másrészt pedig a sporton keresztül a résztvevők megtapasztalhatják, hogy korlátaik az életben valójában sokkal messzebb vannak, mint azt akár ők akár környezetük hitte volna.

A foglalkozások központjában az un. aktív típusú kerekesszék használta van, mivel a rászorulók alapprobléma ugyanis az alkalmatlan segédeszköz: a standard típusú szék. Az ilyen típusú székek túlsúlyosak, túl szélesek, önállóan csak nehézséggel csukhatók össze, nem állíthatók, nehezen irányíthatók és a karfák és a túl magas háttámla is akadályozzák a szabad mozgást . Ezt a típusú, hazánkban általánosan használt kerekesszék valódi tolószék : kizárólag arra szolgál, hogy a segítőszemély tolja benne a páciens ( pl. mert az öntudatlan, magatehetetlen vagy felső végtagjai átmenetileg vagy véglegesen mozgásképtelenek), nem alkalmas az önálló közlekedésre és életre.
Akik saját erőből képesek a kerekesszéket mozgatni,- akár tetraplég személyek is- azoknak a megfelelő kerekesszék kizárólag az un. aktív vagy könnyűsúlyú kerekesszék: könnyű, keskeny, rövid, a testhez állítható (ülés, háttámla, lábhossz, stb.), kerekei állíthatóak (magasság, hossz, szék dönthetősége) és jól irányítható, gond nélkül és önállóan szétszedhető és összecsukható. Kizárólag ez a típusú segédeszköz teszi lehetővé, hogy azok a mozgássérültek, akik a fizikai állapotukhoz megfelelõ legnagyobb önállóságot igyekeznek elérni, tudjanak az utcán önállóan közlekedni. Tudjanak kerekesszékükbe naponta több alkalommal át- fel-, le- , illetve kiülni, a kerekesszéküket naponta több alkalommal ki-be tudják tenni személygépkocsijukba, középületekbe, munkahelyre , szórakozóhelyre járjanak, szabadidős sportokat űzzenek. el.
A résztvevőknek aktív típusú kerekesszéket adunk használatra a tábor idején tanulás céljára.

A napi részletes program :
A reggeli zenés torna a nyak és vállöv bemelegítésből és légzésgyakorlatokból áll. A délelőtti csoportos foglalkozás során váll-, hát és törzsizom torna, erősítések nyújtások és egyensúly gyakorlatok vannak. Ehhez jönnek a rávezető gyakorlatok a helyes testemeléshez , a kerekesszékbe- illetve kerekesszékből történő átüléshez, földről a kerekesszékbe beülés gyakorlása.
A kisebb részben délelőtt, de főleg a délután során gyakoroljuk a kerekesszékes technikákat az aktív kerekesszékben : helyesen be-, illetve kerekesszékből kiszállni, átülni székre-, ágyra , átülni alacsonyabb-magasabb helyekre, a kerekesszékben öltözni, beülni a földről a kerekesszékbe, autóba ki- és beszállni, valamint helyes védekezési helyzet borulás esetén.
Tanítjuk a kerekesszékkel közlekedést : két kerékre billenteni, és megtartani a kocsit, két keréken közlekedni előre- hátra, két keréken közlekedni nehezített, egyenetlen -, puha terepen- meredek helyen , járdára fel- és leugratni, lépcsőn le- és biz. körülmények között felmenni.
Tapasztaltunk szerint egy átlagos képességű kerekesszékre szoruló személy 2 tábor ideje alatt képes elsajátítani az összes , önállósághoz szükséges alaptechnikákat és gyakorlatokat. Fontos, hogy olyan technikákat kell begyakorolni, amelyekkel a mindennapi életben elkerülhető a horzsolás és sérülés.
A délután során különböző sportokat gyakorlunk : kosárlabda, tollaslabda, asztalitenisz, tenisz és más labdás gyakorlatok ( pl. nem szabvány „kézilabda”, amit rendes pályán játszunk a kosár- és kézilabda szabályokból kialakított rendszer alapján , ez saját fejlesztés és nagy siker a táborokban ),gumiköteles – és súlyzós erősítés, atlétika, úszás.
További sportokat is kipróbálunk: íjászat, vitorlázás, kajak, handbike.
Bemutatunk további sportolási lehetőségeket , ezekről vagy filmet vetítünk, vagy a meghívott vendégek mutatják be pl. : vízisí , vívás, atlétika.
A téli sportok sem maradnak ki , ezekről filmeket vetítünk: alpesi sí, jéghoki, sífutás.
A tábor során egy délutánt töltünk a Club Tihanyban , ahol kipróbálhatjuk a klasszikus szabadidős –társasági sportokat is : bowling, minigolf, pool-biliárd,darts.
Meghívunk mozgássérült élsportolókat abból a célból, hogy egyrészt mutassák be választott sportágukat és adjanak belőle ízelítőt ( atlétika, vívás, tenisz ), másrészt pedig személyes életükkel mutassanak példát a résztvevőknek az önálló és tevékeny életre. Mindezekkel a tábor egyfajta hiánypótló szerepet tölt be a fogyatékosok által űzhető sportok bemutatásában, gyakorlásában és kipróbálásában. Azt kívánjuk elérni, hogy a rendszeres testmozgás valamilyen formában része legyen az otthoni mindennapoknak is.
A táborról saját filmet készítünk , reményeink szerint ezt még az ősz folyamán DVD formában eljuttatjuk minden érdeklődőnek.

A táborban a résztvevők új és biztonságos, a kerekesszékes élethez nélkülözhetetlen mozgást sajátíthatnak el, amelyek segítségével életminőségük egyértelműen javul és hozzájárul az önálló és biztonságos életvitelhez. A szükséges tudásanyag, az önállóság növekedése és az ebből táplálkozó egészséges önbizalom megváltoztathatja a résztvevők életfelfogását, és mindennapjaikban megvalósíthatják a tábori jelszót: bár béna vagyok, de nem tehetetlen!


Dr. Lelik Ferenc Gábor és Navratyil Sándor
A szerzőkról :
Navratyil S. autóbaleset következtében 17 éve kerekesszékes, könyvelő irodát vezet Balatonfüreden, kétszeres paralimpikon
Dr. Lelik F. G. autóbaleset következtében 7 éve kerekesszékes,
ügyvédi irodájában dolgozik Bp-en, 9 évig vízilabdázott versenyszerűen , rehabilitációs hely: mindketten jelenleg is versenyszerűen sportolnak : ( tenisz, úszás, alpesi sí )

A táborról még :
35 perces önálló anyagot készített és műsorában 2005. szept.-ben és 2006.-ban több alkalommal vetítette a Sorstársak rehabilitációs televíziós magazin;
Cikk jelent meg :
Észak-Magyarország 2002.08.06. ;2002.08.12.
Magyar Hírlap 2002.08.08.
Déli Hírlap 2002.08.15.
Telefoninterjú az Európa Rádióval ( Miskolc ) 2002.08.12
30 perces interjú és beszámoló a Civil Rádióban ( 2005.06.)
30 perces interjú, Magyar Rádió Hírháttér 2006.11.20.
3 oldalas cikk a Magyar Rehabilitáció c. orvosi folyóiratban 2004.dec., 14,évf. 3.szám : „Életmód- és sporttábor -tréning a felnőttkorban kerekes székbe kényszerülök számára”, megt.: www.rehab.hu
3 alkalommal cikk a Humanitás c. folyóiratban;
Mozgásterápia, 2006.év.

Irodalom :
1. Gerincvelõsérültek (BNO: G.82.0–5., illetve P.11.5) rehabilitációjában végzett pszichológusi tevékenységek Írta és összeállította: dr. Fejes András, megjelent : Vitalitás on-line
2. Szekeres Pál : A Fogyatékosok sportjával kapcsolatos koncepció , Gyermek- Ifjúsági és Sportminisztérium honlapja : www.gyism.hu
3. Berliner Behindertenzeitung - Ausgabe 5/01
„Hilfsmittelversorgung liegt im Argen" in: muskelreport.
Zeitschrift der Deutschen Gesellschaft für Muskelkranke e. V., 4/2000, S. 50–52.
4. die Aatalklinik Wünnenberg (Rehabilitationszentrum von Patienten mit neurologischen Erkrankungen, nach neurochirurgischen Operationen und Schäderl-Hirn-Traumen) honlapja : www.aatalklinik.de/
5. K. Gstaltner, M. Riedl, A. Zankl :Patient-oriented Wheelchair Adaptation Patientenorientierte Rollstuhlanpassung European Journal of Trauma E-Supplement 1/2002( a szerzők mindhárman az Allgeimene Unfallversicherungsanstalt-AUVA szakemberei)
6. Promeditec– svájci segédeszköz gyártó cég honlapja: www.promeditec.ch
7. Standards und Leitfäden, Standards für Querschnittslähmung , Physio Austria, Bundesverband der Diplomierten der PhysioterapeutenInnen Österreichs - honlapja www.physio.at
8.Rogers H, Berman S, Fails D, Jaser J.: A comparison of functional mobility in standard vs. ultralight wheelchairs as


measured by performance on a community obstacle course. Disabil Rehabil. 2003 Oct 7;25(19):1083-8.
10. Kálmán Zs.- Könczei Gy.: A Taigetosztól az esélyegyenlőségig.(Osiris Kiadó, 2002)

A cikk megjelent a Mozgásterápia c. folyóiratban 2006.év. 3.sz.-ban

Nincsenek megjegyzések: