2008. május 22., csütörtök

Alapítványunk tevékenysége

I. Fő tevékenységünk :
Életmód- és Sporttáborok szervezése , ill. Életmód foglalkozások tartása
Ez valójában rehabilitációs tevékenységet jelent kerekesszékre szoruló személyek ( alsó végtag bénultak, születési rendellenesség- betegség -,vagy amputáció miatt kerekesszékesek) részére, ahol a fizikai adottságokhoz képest a lehető legnagyobb önállóság elérése a cél , s alapvetően támaszkodunk a sport testet-lelket fejlesztő erejére.
A mozgássérült résztvevőkön kívül minden táborban fogadtunk gyógytornászokat – és gyógytornász hallgatókat is szakmai továbbképzési céllal.

A jelenlegi magyar paraplég, illetve bármilyen okból felnőtt korban kerekesszékre szoruló személyeknek elsődleges rehabilitációja  legfeljebb részben készít fel az  önálló és aktív életre.  
Aki kerekesszékre szorul és felső végtagjai épek, ill. bár azok is sérültek, de magát mozgatni tudja, akkor a megfelelő segédeszköz: az aktív kerekesszék.  Az aktív kocsi jellemzői : könnyű, keskeny, rövid, alacsony háttámla, könnyen irányítható és összecsukható. Ez alkalmas az önálló életre! Ragaszkodj az ilyen kerekesszékhez ! Ne engedj mást  felírni !

A táborokat elsősorban Zánkán tartottuk ( évi 2-5 alkalommal) az Életmód foglalkozásokat pedig az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben (heti 2 alkalommal) .Idén is ott lesz.

II. Alapcél 
A magyar kerekesszékesek – az Európában már évtizedek óta bevált és oktatott rehabilitációs és fizikoterápiás módszerek felhasználásával - az un. aktív kerekesszékben sajátítsák el azokat a gyakorlati fogásokat és alaptechnikákat, melyekkel képessé válhatnak az önálló és biztonságos életre.
( Az aktív kerekesszék jellemzői : rövid, keskeny, könnyű, fordulékony, a testhez állítható; alacsony háttámla, állítható kerekek- dőlésszög, háttámla, könnyedén szétszedhető és összecsukható, kerekei kivehetők.)
A programról részletesen a mellékletben.

III. További célok
A sportok, elsősorban a szabadidős sportok bemutatása, megszerettetése
rendszeres gyakorlás előnyeinek bemutatása.
A rehab. foglalkozásokon rendszeresen gyakoroljuk, ill. bemutatjuk az alábbi sportokat :
 kosárlabda; kézilabda; úszás, atlétika ; bowling ; tenisz; asztalitenisz ; tollaslabda;
handbike- ( kézzel hajtott kerékpár); vitorlázás; íjászat –hobbi íjászat ;
bemutatás ( élőben vagy film alapján) : sí; téli sportok ; vívás ; vízisí


Életmódtábor- és Sporttábor- és foglalkozás- tematika
„Béna vagyok ,de nem tehetetlen !”

I./ A táborok, foglalkozások célja
1./ Önálló élet és a fogyatékos sport megszerettetése
Az első tábor megrendezésére az vezette a szervezőket, hogy egyéni tapasztalatuk szerint a magyarországi kerekesszékesek túlnyomó része nem rendelkezik az önálló élethez szükséges két alapvető feltétellel: eszközzel, azaz aktív kerekesszékkel ; a kerekesszékes élet összes lehetőségét kiaknázó tanult technikai ismeretekkel.

A korábbi években megrendezett 3 tábor tanulsága :

 a jelenlegi magyar paraplég, illetve bármilyen okból kerekesszékre szoruló személyeknek a rehabilitációja, és az egészségbiztosító által mindenki részére hozzáférhető segédeszközök teljességgel alkalmatlanok az önálló és aktív életre. Ezen túl kizárja őket a szabadidős sportolási lehetőségekből is;

 azok a kerekesszékesek, akik gyermek-, illetve fiatalkoruk óta élnek segédeszközzel, nem ismerik, nem próbálták a kerekesszékkel akár tömegsportszerűen , akár versenyszerűen űzhető sportolási lehetőségeket, ideértve a labdajátékokat is, pl. többen életükben először a táborban játszottak kosárlabdát, illetve tollaslabdát;sikerült felkelteni a résztvevők érdeklődését a kerekesszékben űzhető ( tömeg és versenysport ) sportok iránt;

 az aktív élet (munka , család, szórakozás, sport, művelődés) valós elérhetőségének a bemutatásával a résztvevők új impulzust kaphattak, és a megszerzett, ill. a megismert technikák segítették őket az önálló életben, valamint mindezek önbizalmukat növelhették, és ezek segítségével könnyebben vágnak neki az aktív, vagy még aktívabb életnek.

II. A helyes technika
1./ Önállóság
A helyes technika elsajátításával egy kerekesszékesnek képesnek kell lenni a valóban önálló életvitelre , tudniuk kell a kerekesszéküket minden körülmény között önállóan és biztonságosan kezelni. Ez követelménykényt annyit tesz, hogy a kerekeszékesek a mindennapi életben akár otthon, akár az utcán tudjanak önállóan és biztonságosan közlekedni, járdaszegélyre fel- és leugrani, a „ nehéz helyeket „ azaz macskaköves, egyenetlen, vagy meredek terepet gond nélkül leküzdeni ,szűk, nehezen megközelíthető mosdót használni, alacsony/magas helyre le- felülni, stb.
2./ Biztonság
A helyes technika másik, az önállósággal egyenértékű szempontja a biztonság.
Olyan technikát kell begyakorolni, amelyek nemcsak lehetővé teszik az önálló életet, hanem amelyek biztosítják, hogy a mindennapi élet során elkerüljék a sérülékeny bőrfelület megsértését és szükségtelen megterhelését.

III./ A sport
1./ Erő és állóképesség
A helyes technika megtanulása elképzelhetetlen megfelelő fizikai képességek nélkül. A tábor egyik célja ezért a megfelelő fizikai erő- és állóképesség fejlesztése. Ez megmutatkozik a mindennapi csoportos speciális hát- és törzsizom gyakorlaton kívül , a személyre szabott terv szerinti kondicionáló- erősítő edzésekben.
2./ Ügyesség
A sport eszközeinek a felhasználásával játékosan lehet a résztvevők ügyességét is és játékosan fejleszteni azokat a képességeket, melyek szükségesek a kerekesszék biztonságos és önálló kezeléséhez.
A táborban a következő sportokat nap mint nap : kosárlabda, tollaslabda, boccia. Ezek segítségével részben rávezetjük a fogyatékost, hogyan használja kerekesszékét, részben pedig fejlesztjük a már meglévő ilyen képességeit.
3./ Távlatok
A fentieken kívül bemutatásra. ill. kipróbálásra kerül, milyen sportolási lehetőségei vannak még a kerekesszékeseknek : pl. tenisz , íjászat, sí, ülőröplabda, úszás, bowling.
IV. Tapasztalatcsere
A tábor a fentieken kívül lehetőséget teremt arra, hogy a kerekesszékeseket érintő speciális problémákat pl. hygénia , vizeletürítés, stb. megbeszéljék, s tapasztaltaikat egymással kicseréljék, ill. megfelelő tapasztalt személyektől
( így pl. külön meghívottak ) tanácsot kérjenek .
V. Résztvevők
A tábort 18-55 év közötti , kizárólag paraplég kerekesszékes személyeknek szervezzük, akik az alap rehabilitációból már kikerültek, s megfelelő fizikai erővel ( önmagukat képesek emelni ) bírnak, magukat el tudják látni. További feltétel, hogy felfekvéses sebektől mentesek legyenek.

VI. A tábor személyzete
A tábor személyzete áll a következő személyekből : 1 fő gyógytornász ( Hollobrádi Mónika , Magyar Honvédség Hévízi Rehabilitációs Intézete ) , 1 fő rehabilitációs testnevelő/gyógytornász
2 fő kerekesszékes oktató
( Navratyil Sándor és dr. Lelik Ferenc Gábor ), összesen 4 fő.

VII. Eszközök
A tábori felszerelés legfontosabb eleme az aktív kerekesszék, ezt a résztvevőknek Alapítványunk ingyenesen biztosítja a tábor-, ill foglalkozások idejére.


Táboraink: 2002.augusztus12-19., Sály;
2003.június 05.-13 és szept. 01-10 Zánka
2004.június 04.-12. és augusztus 27-szept.05. Zánka;
2005. április 05-09 és aug.26-szept.04. Zánka;
2006.június .02-11. és szeptember 01-10 , Zánka;
2007.május 01.-06. ; 2007.aug.31.-szept.09. Zánka;
2007.11.15.-11.20 Hévíz
2008.02.26.-03.02.Hévíz
2008.03.15-22 sítábor, Olaszo.
2008.04.05-12 Zánka
2008.05.31-06.07. Zánka
2008.08.29-09.07. Zánka

Sportturisztikai táborok ( Kerékpár –handbike túrák, lovaglás, vitorlázás, kajak) - erről részletesebben : katt az EMESE-vel társszervezésben :
EMESE tábor- sporthét
2008.06.23-30. Balatonfüred
2008.09. 20.27. Balatonfüred
2008.11.21-28 Hévíz, Keszthely (beszámoló érdekesebb bejegyzésekben)

Életmód- foglalkozás
Tavaly óta tartunk heti 2 alkalommal foglalkozást az OORI-ban a frissen sérült, az osztályon fekvő mozgássérültek részére.


Saját oktató anyag készítése
Elkészült saját DVD-nk, ezt szeretnén továbbfejleszteni. A távolabbi célok között szerepel fogyatékos sport- és szabadidős rendezvényeiről önálló kiadvány ( internet, film, hírközpont ) szerkesztése- megrendelésre ingyen postázzuk
• Fogyatékosok munkaviszonyban történő foglalkoztatása;

IV. Média
A táborról a médiában több alkalommal is jelent meg tudósítás ( teljesség igénye nélkül) :
 Tudósítás a Sorstársak az OORI-ban folytatott rehab. Tevékenységünkről ( Életmód foglalkozások) 2007. tavaszán 2 alkalommal
 Észak-Magyarország 2002.08.06. ;2002.08.12.
 Magyar Hírlap 2002.08.08.
 Telefoninterjú az Európa Rádióval ( Miskolc ) 2002.08.12
 30 perces interjú és beszámoló a Civil Rádióban ( 2005)
 3 alkalommal cikk a Humanitás c. folyóiratban;
 35 perces önálló televíziós anyagot készített és műsorában 2005. szept.-ben és 2006. elején vetített a Sorstársak rehabilitációs televíziós magazin;
 TV2 egészség magazin ( 2008.06.19.)

V. Publikációk:
 Életmód- és sporttábor -tréning a felnőttkorban kerekes székbe kényszerülök számára
Magyar Rehabilitáció 2004.dec.; 14.évf.3.szám ( szerzők : Navratyil és dr.Lelik Ferenc) www.rehab.hu
 Életmód- és sporttábor , Mozgásterápia c. folyóirat 2006.év. 3.sz. (szerzők : Navratyil és dr.Lelik Ferenc)
Saját 40 perces oktató DVD (szerzők : Navratyil Sándor és dr.Lelik Ferenc, készítette a Folkfilm Bt., rendező Vincze Zoltán )

VI. További tevékenység

Vállalkozási tevékenységként mozgéssérülteket alkalmazva parkolóudvart működtetünk Bp. II. ker. Alvinci u-ban.
Hozzájárultunk továbba a HÉMORI Hévízi Intézetében egy új terápia , a gerincsérülteknek a járásra új távlotakat nyújtó lokomotor terápia bevezetésében .
Rendszeresen tartunk a Közös Erővel Fogyatékosok és Társaik Sportegyesületével közösen sítáborokat is, ahol alpesi sít oktatunk.( Síelni ugyanis lehet kerekesszékes emberek számára is. Az alpesi sí paralimpiai sportág. )
Támogatott téli táboraink: 2003.- 2008. között 5 tábor , Predazzo , ill. Bellamonte , Olaszország. A téli táborainkban összesen több, mint 150 fő fogyatékos élvezhette a téli üdülés örömeit ill. több mint 20 kerekesszékes mozgássérült emberrel sikerült megtanítani az ülősít!

Gurulunk program - rekreációs állandó programunk
EMESE program- sport és turisztika

A tevékenységünk fejlesztése érdekében együttműködünk többek között a Magyar Mozgáskorlátozottak Sportszövetségével;Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjával ( a volt Mozgássérültek Állami Intézete ) ; a Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesületével .
Támogatóink: Magyar Mozgáskorlátozottak Sportszövetsége; Gyermek- Ifjúsági és Sportminisztérium; Nemzeti Sporthivatal, ÖTKM; Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége;T-Com; 304.sz. Ügyvédi Iroda, magánszemélyek.





Nincsenek megjegyzések: