2009. október 6., kedd

Levél Pécsről

Muth Eszter írt nekünk Pécsről, aki a Nők Lapjában olvasott rólunk. Eszter elmúlt 40, egy jóindulatú gerincdaganat miatt lett 21 évesen mozgássérült, így fejezte már be a főiskolát. Mozgás-és halmozottan sérült gyerekek, majd értelmileg akadályozott fiatalok, rákbeteg gyerekek között dolgozott. Másoddiplomásként mentálhigiénikus az evangélikus szeretetotthonban. Bottal és az utcán plusz emberi segítséggel tud közlekedni.
Mozgássérültsége nem akadályozta, hogy tevékeny legyen , így ír :
"A korábbi vitalitásom mit sem csorbult- nem azt operálták ki belőlem!-, így addig szervezkedtem, míg az evangélikus gyülekezetünk és Pécs többi felekezetének ifjúságával meg nem született a MEVISZ pécsi Bárka csoportja, 1992-ben. Mozgáskorlátozott és halmozottan sérült gyerekekkel, fiatalokkal immár több mint 20 táborozáson, számtalan egésznapos őszi, tavaszi kiránduláson és 2 finn-magyar cseretáboron vagyunk túl."
A Bárka Közösség. Az általam ismert legtiszteletreméltóbb kezdeményezés fogyatékos ügyben, a Bárkáról többet katt ide.

"Elvittük sérült barátainkat barlangtúrázni, hajókirándulni, hegyet-völgyet leküzdeni a lehetetlen magyar szobai kerekesszékekkel és tudtam, hogy nekem ilyen nem kell. Azt betenni egy autó csomagtartójába, egy repülő csomagterébe, ki-beszálni belőle nagyon nehézkes. " Ehhez nincs mit hozzátenni. Az aktív kerekesszékről, ill. annak hiányáról olyan sokat írtam, hogy unom ismételni ( a címkék rovatban kereshetsz erről).Mindazok, akik 20 éve (!) - nem tévedés a húsz év, Ausztriában ugyanis az 1980-as évek óta általánosan használtják az aktív kerekesszéket - akadályozták ennek a típusú segédeszköznek a magyarországi használatát, felelniük kell majd ezért az Ítélet napján.
...
"Ezért szeretnék egy jelentős fordulatot hozni az életembe, elindulni a mozgás, helyváltoztatás terén a nagyobb önállóság felé. Ültem már kerekesszékben, leküzdöttem már annak a frusztrációját, hogy erre szorulok, hisz nagyszerű gyalogtúrákból maradtam volna ki a táborainkban. "
Példamutató elhatározás- sajnos kevesen vannak akik eljutnak idáig. De azért akadnak néhányan , meg lehet nézni pl. a "Gurulunk" honlapot.
...
"Ezért lelkesít az a gondolat, hogy az OEP-nél lehet próbálkozni aktív kerekesszék igénylésével és ennek birtokában már lehetne az Önök táborait is beiktatnom az éves szabadságaim sorába!"
Eszter, Téged is várunk Zánkán !

Nincsenek megjegyzések: