2008. november 19., szerda

Alapfeltétel

Elhagyva a parkolási anomáliákat, de maradva az abszurd valóságban nézzünk szét a segédeszközök, ezen belül a kerekesszékre jogosultság területén.
A kerekesszékessé vált ember számára két alapvető feltételnek kell együttesen meglennie, hogy rehabilitációja sikeres lehessen :
• megfelelő testi - és lelki felkészítés az önálló kerekesszékes életre;
• adottságaihoz és teljesítőképességéhez illeszkedő és a legnagyobb önállóságot
biztosító segédeszköz.A megfelelő kerekesszék- ez alapfeltétel.
A TB által mindenki részére hozzáférhetővé tett és általánosan használt kerekesszék típusa az un. standard szék. Az ilyen típusú székek túl súlyosak, túl szélesek, túl hosszúak, önállóan csak nehézséggel csukhatók össze, kerekeik nem szedhetõk ki, a felesleges és ormótlan karfák és a túlságosan magas háttámla csak akadályozzák a szabad mozgást és közlekedést. Ezt a kerekesszéket a német nyelvterületen szállító kerekesszéknek ( Transportrollstuhl) is nevezik, ugyanis ez valódi tolószék : arra szolgál, hogy a segítőszemély tolja benne az átmenetileg mozgásképtelen beteget ( pl. műtét után ) vagy tolják az átmenetileg- vagy véglegesen felső végtagjait használni képtelen pácienst. Ez a típusú kocsi nem alkalmas az önálló életre, a benne élő állandó segítségre szorul.Ilyen segédeszközt ingyenesen kapsz. ( sokszor akkor is ilyet kaptál, ha nem kérted.)

A felső végtagjaikban és ujjaikban teljes mértékben nem gátolt rászorulók számára a megfelelő kerekesszék az un. aktív kerekesszék ( az osztrák rehabilitációban még a tetraplégek többségét is ilyen kerekesszékekkel rehabilitálják ! ) .


Az aktív kerekesszék jellemzői: könnyű, keskeny, rövid, jól fordul, könnyedén szétszedhető, könnyedén összecsukható. Ez a típusú segédeszköz teszi kizárólag lehetővé, hogy a felső végtagjaiban ép, alsóvégtag bénult vagy amputált mozgássérültek aktívan tudjanak élni!
Tudjanak munkába járni;
Tudjanak az utcán önállóan közlekedni;
Tudjanak kerekesszékükbe naponta több alkalommal át- fel-, illetve leülni, a kerekesszéküket naponta több alkalommal ki-be tudják tenni személygépkocsijukba;
Tudjanak szabadidős programra járni : múzeumba, szórakozóhelyre;
Tudjanak szabadidős sportokat űzni ( pl. tollaslabda, asztalitenisz, labdázás, stb);
Tudjanak családi, közös programon résztvenni;
Tudjanak mindennapi ügyet intézni ( bevásárlás, posta, hatóságok, stb. ).
Ilyen segédeszközt Abszurdisztánban nem kapsz.

Ilyen segédeszközt ugyanis csak egyedi engedély alapján kaphatsz, azaz ha bizonyítod, hogy aktív életet élsz: munkába jársz, társadalmi életet élsz, sportolsz, stb.
Abszurdisztánban tehát ismét sikerült fordítva felpattanni a nyeregbe és büszkén száguldani a Jövő Magyarországának Taigetosz hegyére : ha sikerült bebizonyítadnod, hogy megfelelő segédeszköz nélkül is képes vagy aktív életet élni, akkor kapsz olyan kerekesszéket, ami lehetővé teszi az önálló és aktív életet.
Valójában az történik, hogy egyéni módon, családi baráti, ismeretségi segítséggel beszerzel egy használt vagy új aktív kerekesszéket ( használt kocsit 80e-150e Ft között lehet beszerezni, az új ára 500e-900e Ft között van) , és ebben élsz tevékenyen.Ez a saját úton beszerzett segédeszköz biztosítja, hogy egyáltalán képes legyél az aktív életre , és mivel aktívan élsz, kérelmezheted az Egészségbiztosítási Pénztártól az aktív kocsit. Amit aztán megkaphatsz, persze ezért is fizetned kell vmennyit , kb a 10%-t ( 30-50e Ft között) . Elég szép?

Nincsenek megjegyzések: