2008. november 10., hétfő

Van tárcsátok, pupákok?!

Ajaj - Balázs ügye sajnos végleg elveszni látszik. Miskolc Megyei Jogú Város nem bízza a véletlenre a dolgokat, ha mozgássérült parkolásáról van szó. Egy Megyei Jogú Városban, ahol ugyanis képzett szakemberek tucatjai védik óvóan a rászorulók jogait ( azon felül hogy általában biztosítják a szakszerűséget a város működéséhez) a mozgássérült akkor jogosult parkírozni, ha tárcsát (!) használ. Ekkor is max. 1 órát.
MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 31/2004.(IX.29.) sz. rendelete a fizető parkolási rendszerről 2§ (3) bek-e írja elő:
" (3) A parkolási igazolvánnyal rendelkező mozgásában korlátozott személy, vagy az őt szállító jármű vezetője a járművével az 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet 41.§ (3) és (5) bekezdésében foglaltaknak megfelelően - „tárcsa használatával egy óra időtartamig - várakozhat" díjfizetés nélkül a fizető parkolók területén. A várakozás megkezdésének időpontját a járművön - gépkocsi esetében a jármű szélvédő üvege mögött - elhelyezett tárcsán jelezni kell. A tárcsa jelzését a jármű eltávozása nélkül megváltoztatni tilos. "

A fenti szöveg a hatályos KRESZ szó szerinti átvétele, idáig rendben is lenne. Azonban
Miskolc ( Megyei Jogú Város) Önkormányzata szakemberei és rendeletet megszavazó önkormányzati képviselők azt már majdnem elfelejtették, hogy a mozgáskorlátozottak 1984.07.01.-től külön engedéllyel rendelkeznek. Erről egyébként nem elhanyagolható módon a KRESZ 51§A is rendelkezik a mozgáskorlátozottak külön engedélyéről és jelzéséről. Ezt azonban már nem sikerült átmásolni a jogszabályból a rendeletet alkotóknak, ( kijelöl, conroll C, aztán controll V és már megisvan...). Persze szabad és kell használni a mozgássérült parkolási engedélyt,amit a rendelet értelmében "jól látható módon úgy kell elhelyezni, hogy annak érvényességéről az ellenőrzést végző személy megbizonyosodhasson". Miskolc (Megyei Jogú Város) Önkormányzata azonban nemcsak gondos, hanem nagylelkű is . Megengedi, hogy az igazolványt és a tárcsát (!) el lehet helyezni az első szélvédő mögött, de akár az első szélvédőn is.
Nézzük az esetet szigorúan, márpedig - mint azt Balázs példáján is láthattuk- Miskolc ( Megyei Jogú Város) területén szigor van, a szabály, az szabály. Márpedig az önkormányzati rendelet alapján a szabály valójában az , hogy nem elég a mozgássérült parkolási engedély . Más is kell. Tárcsa. ( aki tud a tárcsáról, alakjáról,színéről, az azt kiadó hatóságról, jogosultsági körről, beszerzési helyről, stb. bármilyen felvilágosítást, szívesen várom). Tehát Balázs erőlködhet bármennyit, biztosan veszíteni fog.Na, meg fizetni a parkolótársaságnak.( arra külön kíváncsi vagyok, mennyi marad ebből a városnak és mennyi vándorol a magáncég és tulajdonosainak zsebébe...)
Röviden: ha mozgássérült vagy és ráadásul tárcsád sincs, semmiképp ne parkolj Miskolcon!

Aki nem hiszi, járjon utána, ehun van e Miskolc (Megyei Jogú Város) parkolási rendelete

Nincsenek megjegyzések: