2009. március 11., szerda

Síoktatás mozgássérülteknek-március 21-28.

Igen, márciusban is lehet síelni. Mi évek óta Észak-Olaszországban , Predazzo városához közel Lusia síterepen, Bellamonte hegyén síelünk és tartunk oktatást tavasszal. A "mi" alatt mozgássérülteket és barátaikat kell érteni, azaz ez egyrészt baráti sízés, másrészt pedig oktatás.
Az oktatás ingyenes, kitűnő oktatóink vannak ( elsősorban e sorok szerénytelen írója, de Karcsi / Kurcsics, róla többet itt és itt és itt is olvashatsz, a diavetítésre kattintva pedig láthatsz is ) valamint Sanyi (Navratyil, ha nem hallottál volna róla, akkor üsd be a neten a keresőbe, s aztán órákig böngézhetsz , de persze nálunk is találsz róla elég olvasni- és látnivalót), az idő tavaszias, a völgyekben már kinyíltak a virágok, de a hegyen még élvezhető a hó. Egy átlagos fizikai képességekkel rendelkező gerincsérült, ha felső végtagjai épek, akkor kb. 3 nap alatt megtanulni egyedül lejönni a hegyről ( liftezni kicsit nehezebb, de az is sikerül önállóan egy hét alatt). Egyszer összeszámoltuk, több mint 20 mozgássérültet már megtanítottunk alapfokon sízni. A fenséges Dolomitok csúcsai alatt siklani a napsütésben: ez az tiszta, önmagáért való élvezet. Nem kell hozzá szuperembernek lenni.
De persze más program is lesz: meglátogatjuk Ötzi-t , a jégembert Bozen ( Bolzano)-ben, kirándulunk a virágos Meran-ba, ahol a folyóparton kávézás közben a pálmafák levelei alól bámuljuk a havas hegycsúcsokat, esténként pedig olasz bor mellett megváltjuk a világot ( de legalábbis megoldjuk a segédeszköz igénylés problémáját).

Az idei turnusra 3 tanulót viszünk, de van szabad hely, a héten még lehet jelentkezni!!!!

Nincsenek megjegyzések: