2012. április 1., vasárnap

utazás térben és időben

Ez a hét a leghosszabb hét, napról napra megyünk végig rajta Nick Page, ill. az ő könyve: A leghosszabb hét segítségével ( az írás sok helyen szó szerint követi a könyvet, a könyv megvásárolható Magyarországon interneten és sok könyvesboltban )
A történet, amit közben körbejárunk Józsué - József egy ács-állványozó vállalkozó fia - utolsó hetének története. A fiút közönségesen a Názáreti Józsuénak is hívták. Nem teológiai utazás, nem spirituális történet, hanem igaz , hús-vér történet. Történet szegényekről és hatalmasokról, szenvedélyekről, félelemről, haragról, politikáról, erőszakmentes ellenállásról, hűségről és árulásról, sötétségről, bukásról, halálról és végül a győzelemről és dicsőségről. Nem egy messzi, régmúlt és homályos történet, hanem egy történet, ami ma is számít.Higgyétek el, izgalmas lesz!
A történet röviden: Krisztus u.33. április első napjaiban, egy pénteki napon Názereti Józsuét Jeruzsálemben kivégzik. Mindössze hat nappal korábban érkezett a városba támogató tömege élén az Olajfák hegyéről. A következő napokban a vele kapcsolatos szóbeszédekről, vitáktól volt hangos a város, zavart keltett a templomban, arra biztatta az embereket, hogy ne fizessenek adót, támadta a zsidó és római hatalmasságokat.Végül egy követője elárulta, a helyi, megszálló rómaikkal kollaboráns arisztokrácia sietősen kihallgatta majd átadta a római hatóságoknak. Különféle befolyásos csoportokkal és egyénekkel folytatott politikai alkudozásokat követően a rómaiak beleegyeztek,hogy kivégezzék. Előtte annyira megkínozták, hogy a kereszten szokatlan gyorsan halt meg. Egy gazdag jóakarója engedélyt kapott, hogy sietve eltemethesse a helyi vallási szokásoknak megfelelően.Egy újabb izgága , önjelölt Messiás. Egy mindennapos gyilkosság a birodalom határvidékén.Egy annyira jelentéktelen nap, hogy meg sem említik az otthoniaknak írt levélben.

Nincsenek megjegyzések: