2012. július 3., kedd

Életmód - és sporttábor

Mi ez ?
Valójában rehabilitációs tevékenységet jelent kerekesszékre szoruló személyek ( alsó végtag bénultak, születési rendellenesség- betegség -,vagy amputáció miatt kerekesszékesek) részére, ahol a fizikai adottságokhoz képest a lehető legnagyobb önállóság elérése a cél , s alapvetően támaszkodunk a sport testet-lelket fejlesztő erejére.
A mozgássérült résztvevőkön kívül minden táborban fogadtunk gyógytornászokat – és gyógytornász hallgatókat is szakmai továbbképzési céllal.

A jelenlegi magyar paraplég, illetve bármilyen okból felnőtt korban kerekesszékre szoruló személyeknek elsődleges rehabilitációja  legfeljebb részben készít fel az  önálló és aktív életre.  
Aki kerekesszékre szorul és felső végtagjai épek, ill. bár azok is sérültek, de magát mozgatni tudja, akkor a megfelelő segédeszköz: az aktív kerekesszék.  Az aktív kocsi jellemzői : könnyű, keskeny, rövid, alacsony háttámla, könnyen irányítható és összecsukható. Ez alkalmas az önálló életre! Ragaszkodj az ilyen kerekesszékhez ! Ne engedj mást  felírni !

A táborokat elsősorban Zánkán tartottuk ( évi 2-5 alkalommal) az Életmód foglalkozásokat pedig az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben (heti 2 alkalommal) .Idén is ott lesz.

Kiket várunk?
A tábort 16-65 év közötti ,  paraplég  és egyéb okból ( amputáció, betegség)  kerekesszékre szoruló személyeknek szervezzük, akik az alap rehabilitációból már kikerültek, felső végtagjaik épek,  s megfelelő fizikai erővel bírnak ( képesek önállóan hajtani a kerekesszéket, magukat bírják emelni), önellátóak.

Képek az oldalsávból "Képek alaptevékenységünkhöz" cím alatt  lehet megtekinteni

 
Alapcél 

A magyar kerekesszékesek – az Európában már évtizedek óta bevált és oktatott rehabilitációs és fizikoterápiás módszerek felhasználásával - az un. aktív kerekesszékben sajátítsák el azokat a gyakorlati fogásokat és alaptechnikákat, melyekkel képessé válhatnak az önálló és biztonságos életre.
( Az aktív kerekesszék jellemzői : rövid, keskeny, könnyű, fordulékony, a testhez állítható; alacsony háttámla, állítható kerekek- dőlésszög, háttámla, könnyedén szétszedhető és összecsukható, kerekei kivehetők.)
A programról részletesen a mellékletben.

További célok
A sportok, elsősorban a szabadidős sportok bemutatása, megszerettetése
rendszeres gyakorlás előnyeinek bemutatása.
A rehab. foglalkozásokon rendszeresen gyakoroljuk, ill. bemutatjuk az alábbi sportokat :
 kosárlabda; kézilabda; úszás, atlétika ; bowling ; tenisz; asztalitenisz ; tollaslabda;
handbike- ( kézzel hajtott kerékpár); vitorlázás; íjászat –hobbi íjászat ;
bemutatás ( élőben vagy film alapján) : sí; téli sportok ; vívás ; vízisí


Életmódtábor- és Sporttábor- és foglalkozás- tematika
„Béna vagyok ,de nem tehetetlen !”

I./ A táborok, foglalkozások célja
Az önálló- és aktív élethez szükséges technikák , praktikák megtanulása,  a fogyatékos sport, mindennapi mozgás  megszerettetése

II. A helyes technika
1./ Önállóság
A helyes technika elsajátításával egy kerekesszékesnek képesnek kell lenni a valóban önálló életvitelre , tudniuk kell a kerekesszéküket minden körülmény között önállóan és biztonságosan kezelni. Ez követelménykényt annyit tesz, hogy a kerekeszékesek a mindennapi életben akár otthon, akár az utcán tudjanak önállóan és biztonságosan közlekedni, járdaszegélyre fel- és leugrani, a „ nehéz helyeket „ azaz macskaköves, egyenetlen, vagy meredek terepet gond nélkül leküzdeni ,szűk, nehezen megközelíthető mosdót használni, alacsony/magas helyre le- felülni, stb.
2./ Biztonság
A helyes technika másik, az önállósággal egyenértékű szempontja a biztonság.
Olyan technikát kell begyakorolni, amelyek nemcsak lehetővé teszik az önálló életet, hanem amelyek biztosítják, hogy a mindennapi élet során elkerüljék a sérülékeny bőrfelület megsértését és szükségtelen megterhelését.

III./ A sport
1./ Erő és állóképesség
A helyes technika megtanulása elképzelhetetlen megfelelő fizikai képességek nélkül. A tábor egyik célja ezért a megfelelő fizikai erő- és állóképesség fejlesztése. Ez megmutatkozik a mindennapi csoportos speciális hát- és törzsizom gyakorlaton kívül , a személyre szabott terv szerinti kondicionáló- erősítő edzésekben.
2./ Ügyesség
A sport eszközeinek a felhasználásával játékosan lehet a résztvevők ügyességét is és játékosan fejleszteni azokat a képességeket, melyek szükségesek a kerekesszék biztonságos és önálló kezeléséhez.
A táborban a következő sportokat nap mint nap : kosárlabda, tollaslabda, boccia. Ezek segítségével részben rávezetjük a fogyatékost, hogyan használja kerekesszékét, részben pedig fejlesztjük a már meglévő ilyen képességeit.
3./ Távlatok
A fentieken kívül bemutatásra. ill. kipróbálásra kerül, milyen sportolási lehetőségei vannak még a kerekesszékeseknek : pl. tenisz , íjászat, sí, ülőröplabda, úszás, bowling.
IV. Tapasztalatcsere
A tábor a fentieken kívül lehetőséget teremt arra, hogy a kerekesszékeseket érintő speciális problémákat pl. hygénia , vizeletürítés, stb. megbeszéljék, s tapasztaltaikat egymással kicseréljék, ill. megfelelő tapasztalt személyektől
( így pl. külön meghívottak ) tanácsot kérjenek .
V. Résztvevők
A tábort 18-65 év közötti ,  paraplég  és egyéb okból ( amputáció, betegség)  kerekesszékre szoruló személyeknek szervezzük, akik az alap rehabilitációból már kikerültek, felső végtagjaik épek,  s megfelelő fizikai erővel bírnak ( önmagukat képesek hajtani és emelni ) , magukat el tudják látni. További feltétel, hogy felfekvéses sebektől mentesek legyenek.

VI. A tábor személyzete
A tábor személyzete áll a következő személyekből : 1 fő gyógytornász  : Hollobrádi Mónika
2 fő kerekesszékes oktató
( Navratyil Sándor és dr. Lelik Ferenc Gábor ), összesen 3 fő.

VII. Eszközök
A tábori felszerelés legfontosabb eleme az aktív kerekesszék, ezt a résztvevőknek Alapítványunk ingyenesen biztosítja a tábor-, ill foglalkozások idejére.

Nincsenek megjegyzések: