2006. augusztus 29., kedd

Életmód és Sporttábor

„Béna vagyok, de nem tehetetlen!”

A tábor célja az önálló életvitelhez szükséges helyes módszerek, technikák, ötletek bemutatása és tanítása a legmodernebb nyugat-európai rehabilitációs és fizioterepiás módszerek felhasználásával és a sport testet – lelket fejlesztő erejének segítségével.

Szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy a magyar kerekeszékesek is sajátítsák el egy fejlett országhoz méltón mindazt amire szükségük lehet , hogy önállóan és biztonságosan képesek legyenek az önálló életre, azaz a mindennapi önálló életben akár otthon, akár az utcán, tudjanak önállóan és biztonságosan közlekedni, a „nehéz helyeket„ azaz macskaköves, egyenetlen, vagy meredek terepet gond nélkül leküzdeni, bármilyen, pl. szűk, nehezen megközelíthető mosdót használni, stb.

A táborban a sport eszközeinek a felhasználásával játékosan lehet a résztvevők ügyességét fejleszteni és ezért a következő sportokat játszuk : kosárlabda, tollaslabda, „kézilabda” .

A fentieken kívül bemutatásra. ill. kipróbálásra kerül, milyen sportolási lehetőségei vannak még a kerekesszékeseknek : tenisz , íjászat, asztalitenisz, úszás, vitorlázás, bowling, handbike és bemutatók: alpesi sí, vizisí, vívás, atlétika, téli sportok.

Lehetőség nyílik a kerekesszékes speciális problémák megbeszélésére és tapasztalatcserére és tanácsadásra pl. megfelelő kerekesszék választása és helyes beállítása, ülőpárna választása; gépkocsi választás szempontjai és átalakítása; lakótér kialakítása; társkapcsolatok, család, szexualitás stb. A foglalkozások délután 16 óráig tartanak, azt követően lehetőség van a környéken egyéb kulturális , és szórakozási lehetőségekre is.

A tábort 18-66 év közötti , paraplég , ill. amputált vagy betegség következtében kerekesszékes személyeknek szervezzük, akik az alap rehabilitációból már kikerültek, s megfelelő fizikai erővel (önmagukat képesek emelni) bírnak, és önállátóak. További feltétel, hogy felfekvéses sebektől mentesek legyenek.

A tábor max. 15 fő kerekesszékest tud fogadni.

A tábor személyzete szakképzett és tapasztalt gyógytornászokból, ill. rehabilitációs testnevelőkből és 2 fő tapasztalt , nyugat-európai rehabilitációs képzésben részesült kerekesszékesekből áll.

A tábor részben önköltséges, a részvételi díj 18.000,- Ft / fő , mely magába foglalja a szállást, napi háromszori étkezést, felszerelés és helységek bérleti díját, és az oktatást.

A kerekesszékes résztvevőknek un. aktív széket biztosítunk.

Időpontok : 2006.szeptember 01-10.

A táborról a médiában több alkalommal is jelent meg tudósítás, a teljesség igénye nélkül adjuk meg az alábbi adatokat :
  • 35 perces önálló anyagot készített és műsorában 2005. szept.-ben és 2006.-ban több alkalommal vetítette a Sorstársak rehabilitációs televíziós magazin
  • Észak-Magyarország 2002.08.06. ; 2002.08.12.
  • Magyar Hírlap 2002.08.08.
  • Déli Hírlap 2002.08.15.
  • Telefoninterjú az Európa Rádióval ( Miskolc ) 2002.08.12
  • 30 perces interjú és beszámoló a Civil Rádióban ( 2005.06.)
  • 3 oldalas cikk a Magyar Rehabilitáció c. orvosi folyóiratban 2004. dec., 14, évf. 3. szám : „Életmód- és sporttábor - tréning a felnőttkorban kerekes székbe kényszerülők számára”, ( szerzők : Lelik Ferenc Gábor és Navratyil Sándor) megt.: www.rehab.hu
  • 2 alkalommal cikk a Humanitás c. folyóiratban
Jelentkezési határidő : 2006. augusztus 20.

A tábort a Hátrányok Dacára Alapítvány szervezi a Nemzeti Sporthivatal támogatásával.

Nincsenek megjegyzések: