2005. január 3., hétfő

levél a letiltott kerekesszékesek ügyében

Keszthelyi Kilométerek Egyesület , 8360 Keszthely Sörház utca 3.
Bedő Beáta elnök
tárgy : keszthelyi kilométerek félmaratonról letiltott kerekesszékesek

Tisztelt Asszonyom !

A mai napon értesültünk arról, hogy Önök a június 07.-i félmaratonról kitiltották a kerekesszékes indulókat azzal az indokkal, hogy a futásra kijelölt kerékpárúton nem férnek el és ezzel akadályozzák, ill. veszélyeztetik a futókat.
Megértjük aggályaikat, azonban felhívjuk figyelmét, hogy ezek tudatlanságból fakadnak.
Ezért az alábbiak szerint fogadják el felvilágosításunkat:

A kerekesszékes indulók un. handbike-kal vennének részt a versenyen.
A handbike vagy kézibicikli egy kézzel hajtott kerékpár olyan mozgássérülteknek, akik alsó végtagjaikat nem tudják használni. Több változata létezik, a nálunk általánosan használt típus egy kerekesszékhez kapcsolt villa, amit páros kézzel hajtva kell tekerni. A handbike szélessége tehát megegyezik az un. aktív kerekesszék szélességével, ez max. 70 cm, ami egy felnőtt férfi vállszélessége. Ha ez a méret lenne az akadálya az indulásnak, akkor meg kellene tiltaniuk a felnőtt férfiak indulását is a rendezvényen, ami nyilvánvaló képtelenség.
Mellékelek két képet a handbie-ozásról, ezen látható, hogy a Keszthely előtti kerékpár úton két handbike-os is vígan elfér egymás mellett.
A handbike-kal elérhető sebesség nagyjából egy un. „kempingkerékpár”-nak felel meg, átlag utazósebessége 13-15km/h. Nem vitás, hogy a rajtnál balesetveszély áll fenn a lassabban induló, a tömegből ki nem látszó handbike-sok miatt. Ennek elkerülésére a New York-tól Kiev-ig általánosan használt módszer az, hogy a handbike-osok a tömegrajt előtt indulnak néhány perccel. Ezzel egyrészt elkerülhető a baleset a rajtnál, másrészt már egy max. kétperces előny – figyelemmel a handbike utazó sebességére- biztosítja , hogy a mozgássérült indulókat befogni lehetetlen. Ebből következően féltávig senkit nem akadályoznak, mivel ők haladnak elől. Visszafelé – ne feledjük a vállszélességet- ugyanúgy figyelni kell egymásra, mint bármely más résztvevőnél. Kétségtelen, hogy a mozgássérült indulóknak többlet figyelemre van szükségük, elsősorban mivel alacsonyabbak, mint az ép futók. Erre az induláskor természetesen fel kell hívni mindenki figyelmét. Tapasztalaton alapuló meggyőződésünk, hogy a részvétel lehetősége két irányban is pozitív : egyrészt a kerekesszékes indulók is teljes jogú embernek érezhetik magukat, másrészt kifejezetten inspirálóan hatnak az ép futókra, és a rendezvény értékét tovább növelik. A sport egy aranyhíd, amin egymáshoz lehet vezetni a fogyatékokat és az épeket, kérjük építsék ezt a hidat!
A fentiekre figyelemmel kérem fontolják meg döntésüket és engedjék indulni a mozgássérülteket is!
Kérésünk megerősítéséhez további támogatókat keresünk, ezért kérjük ne vegyék zaklatásnak, ha kezdeményezésünkre más szervezetek, cégek és személyek is hasonló tárgyú levelet küldenek Önöknek.

Amennyiben futóverseny-handbike kapcsolatáról további információkra lennének szükségük, úgy az interneten a szókapcsolatra rákeresve magyar nyelven 115, angol nyelven 43.200 helyen találhatnak.

Ha a handbike-ról és a mozgássérültek által űzhető egyéb – elsősorban szabadidős-sportokról tájékozódni szeretnének ,úgy szívesen várjuk honlapunkon: hdac.try.hu


Budapest, 2009-06-03

sporttársi üdvözlettel
Hátrányok Dacára Alapítvány
kur. nevében
Suhajda Endre Dr. Lelik Ferenc

Nincsenek megjegyzések: