2009. augusztus 7., péntek

Krakkó - Ausschwitz

A lengyelek nem lihegik túl a II.vh. szörnyűségeit, sem a saját sem mások szenvedéséből nemigen kívánnak üzletet csinálni. Ennek megfelelően Auschwitz sincs túlreklámozva, a Krakkótól 1 óra autóútra található Oswietzim városkában csak a központban találjuk az első útbaigazító táblát. Maga a tábor hatalmas, sokkal nagyobb , mint azt az unásig ismert filmekből, megemlékezésekből gondoltam volna.
Rengetegen halltak meg itt, lengyelek, hadifoglyok, zsidók, cigányok, homoszexuálisok, elmebetegek, fogyatékosok. Az én érzékeny lelkem nem is bírta sokáig, ( meg kerekesszékkel igen nehezen volt járható ) és a kapun kívül húzodva azon elmélkedtem, hogyan és miért állítottak fel angol minta után ( a búr háborúban a XX.sz.elején) mind a németek ( Konzentrationslager) , mind az oroszok (Gulag) ilyen táborokat a múlt század közepére.Az angolok taktikából és az ellenség megtörésérére tették ezt a holland telepesekkel ( elsősorban a nőkkel és gyerekekkel) , a másik kettőt azonban ezen felül más is vezérelte: egy ideális társadalmat akartak erőből létrehozni. Ahol a nép ellenségeit, a kártevőknek és parazitának tekintett embereket elzárják a többitől, halálra dolgoztatják, megölik őket. Mindkét szocialista rendszer, azaz a nemzeti szocializmus (a német náci) és nemzetközi szocializmus (a szovjet kommunista ) is tagadta Istent, helyette az embert akarták istenné tenni, és ezért aztán törvényszerűen nem a földi mennyországot, hanem helyette a földi poklot sikerült létrehozniuk tele gyilkossággal, hazugsággal, kínzással , minden elképzelhető és elképzelhetetlen szörnyűséggel. A kommunista rendszer Moszkva saját bevallása alapján is több, mint 100 Millió embert gyilkoltatott le ( az ázsiai nemzetközi szocialista borzalmakat is beleszámítva).
Felfogható, hogy ilyen előzmények után egy magát szocialistának valló kormányt a demokratikus Magyarország kétszer egymás után megválaszt?
Sokáig imádkoztam.

Nincsenek megjegyzések: