2009. augusztus 7., péntek

Krakkó- utoljára

Amiről még nem írtam: a szállás kifogástalan volt, a Hotel Báthory-ban laktunk, kerekesszékel használható, ajánlom mindenkinek. Félpanzióra fizettünk elő, kicsit tartottam tőle, hogy valami általános, ízetlen generálkaját kapunk, de kellemesen tévedtem, hazai ízekkel ellátott, finom vacsorákat kaptunk (a reggeli minden extra nélküli svédasztalos, bőséges ). A menüvel, ami 4 féle választható ételből állt, szegény Nagy Imre sokat szenvedett , legalább 5 e-mailt kaptunk tőle ebben a kérdésben ( Endre meg is jegyezte, hogy nincs ez kaja kérdés kicsit túlszervezve). A gond ott volt, a lengyelek a menü alatt azt értették,hogy az egész csoport ( 12 fő) ugyanazt a menüt eszi az adott napon. Ebben kellett volna egyetértésre jutni, aztán Imre sok telefonjának hála tisztázta, hogy mindenki maga választhatott...
Az út maga nagyon szép,mi Poprád felé mentünk át a Magas-Tátrán, Zakopáne felé. Ez hosszabb volt bár, de a gyönyörű hegyek kárpótoltak a plussz órákért. Ha arra utaztak, mindenkinek ezt javaslom!
Sok a magyar vonatkozás Krakkó történelmében IV. Béla lányai, a szentként tisztelt Kinga, Nagy Lajos, a Jagellók , Báthory, 1848 -as szabadságharc, a lengyel menekültek befogadása Horthy alatt stb. Az egykori szép kapcsolatokat állítólag jól lehet még ma is gyümölcsöztetni ( elsősorban a rövidebb-hosszabb párkapcsolat területén) , de mi ebből nem érzékeltünk semmit. Azt, hogy magyarok vagyunk viszont hamar felismerték, és ha ebből különösebb dolog nem is származott, az már maga pozitív volt, hogy hátrány sem ( ellentétben sajnos néhány szomszédos fiatal államban tapasztaltakkal).
Az út szélén árultak áfonyát és erdei gyümölcsöket, mézet, lekvárt, Krakkóban kis tolható kocsikból perecet. Az ottani ÁNTSZ úgy látszik nem akarja túlteljesíteni az elvárásokat és eltiporni a hazaikat.
Hazafelé jövet egy dolog kissé elrontotta az utazás örömét, felfáztam valahogy , éjszaka is többször fel kellett kellnem. Ezért a hétvégi miskolci teniszversenyt is le kellett mondanom, aminek sem én, sem a szervezők nem örültek.
Mindent összevetve szép volt, megköszönöm minden résztvevőnek és külön a szervezésből oroszlánrészt vállaló Nagy Imrének is ! Várom a következő túrát is!

Nincsenek megjegyzések: