2009. február 11., szerda

Ismét a síelésről



Tél van , s ezért nem is szakadok el a síeléstől( alpesi sí) . A síeszköz, monoski, bob ( többféle elnevezése van) egy rugós fémvázra épített műanyag héj- ez maga a "bob". A talprészét úgy alakították ki, mint egy síbakancsot, ezért a lécen a kötéshez is ugyanúgy kell rögzíteni - "becsattantani" a síelős szakszóval. Egy lécen kell ülni, a mozgást és a stabilitást két rövid mankóhoz rögzített kisebb sí-"kismankó" biztosítja. A kismankók az álláshoz és sík terepen történő mozgás érdekében felhajthatók ( mint a képen). Síkláskor ezt egy mozdulattal le kell hajtani, ekkor a kismankók végén a két kis léccel lehet egyensúlyozni és támasztani.
A diavetítésen bemutatom, hogyan lehet átülni az eszközbe.

Minden nehézségi fokú sípályát tudunk használni, a monosízés-ülve sízés a síelés teljes élményét adja, ugyanazokat az íveket húzzuk , ugyanolyan sebességgel mint az épek. Nem ismerek még egy ilyen sportágat, ami a mozgássérülteknek ugyanilyen mértékben adná vissza az ép sport élményét, szabadságát, szépségét. ( talán a handbike-t, azaz kézzel hajtott kerékpárt kivéve ).

Külön kérdés mindig, hogyan használjuk a felvonót. Az ülős felvonóba a beülés előtt fel kell emelni az eszközt , s a felemelt fenék alá becsúszó ülés megüti a rögzített csuklót, s ekkor rá lehet huppani a liftre.
A diavetítésen bemutatom, hogyan lehet használni az ülő liftet.


Természetesen mozgássérültként nemcsak ülve lehet síelni , hanem állva is, pl. a végtagamputáltak ( akár alsó, akár felső). Nálunk 3-an is síelnek amputáltként, két alsó végtag ( Kogon Misi és Katona Ottó), valamint egy kar amputált ( Koleszár Balázs).
A diavetítésen bemutatom az álló mozgássérült sízést is.

El ne felejtsem, lányok is síelnek! A sokszoros bajnok és Európa Kupa összetett 3. ( ez a magyar alpesi sísport eddig legnagyobb sikere!) Vass Ági, az új paralimpiai reménység Lőrincz Kriszta, a sokoldalú Dani Gyöngyi, a már félig osztrákká lett Koósz Heni, valamint a lélegzetelállítóan tehetséges Dirák Rita ( ő azonban családi körülményei miatt nem tud rendszeresen jönni).

És még dologról nem szabad elfeledkezni: a segítőkről, akik nélkül nincs síelés. A bobokat pakolni, cipelni kell, léceket, felszerelést hozni-vinni. köszönjük a barátok, családtagok segítségét!

Nincsenek megjegyzések: