2010. április 1., csütörtök

Nők és esélyegyenlőség

Meghívót kaptunk a " MÁRCIUS A FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ NŐKÉ- IV. "Mozgásban a Rehabilitációi" Konferenciára.
Egy un. "Panelbeszélgetés"-t én is vállaltam ( moderátora Váczi István a Figyelő újságírója), tárgya : párbeszéd elősegítse a fogyatékossággal élők foglalkoztatásának bővítése érdekében.
A konferenciáról többet ide katt.
A konferenciát a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség ( erről többet ide kat) szervezte.
Első hallásra a női esélyegyenlőség kérdése - őszintén- baromságnak tűnik, a mai világban milyen hátrányban
lennének a nők?!! De gondoljunk bele: az egész világon a nők ugyanazért a munkakörért , ugyanannyi munkáért kevesebb bért kapnak, mint a férfiak!?! Ha egy nő munkát keres, akkor rögtön az első elutasító okok között merül fel: terhes, van gyereke -nincs gyereke ill, mikor akar gyereket, stb. Hm?!Na.
A panelbeszélgetés ( azaz több meghívott vitázik, ill. megosztja gondolatait a hallgatósággal egy moderátor vezetésével) során próbáltam jelentést adni a "frontvonalról", hogy néz ki a munkáltatóknak a válasza az előkészítés nélkü
l bevezetett munkáltatói megemelt rehab. járadékra. Idéztem egy jellemző reagálást : "Ferikém vazze, nem tudnál küldeni egy fogyit az üzembe, majd elsöpröget az udvaron vagy bármi, de én nem akarok ezeknek megemelt járadékot fizetni". Megpróbáltam felhívni a figyelmet, hogy a fogyatékosok munkavállalásánál először meg kellene teremteni néhány hiányzó alapfeltételt: jó rehabilitáció, megfelelő segédeszköz , megerősített szociális háló, akadálymentes közösségi közlekedés. Jé, ezekből egy sincs meg. Ezért nincsenek a fogyatékosok a társadalomban, ezért nem találkozunk velük az utcán, a szórakozóhelyeken, sportpályákon és munkahelyeken.

A beszélgetés végén kijött hozzám az asztalhoz egy kedves idősebb hölgy, ő a Munkástanácsok szakszervezeti aktivistája ( a Munkástanácsok kivételesen magyar érzelmű és nem szocialista érdekeltségű szakszervezet , mindig bírták szimpátiámat !) és megköszönte, hogy szót emeltem a vidéki fogyatékosokért is.
Ha már itt tartunk, annyit megemlítek, hogy délutáni programról eljöttem, aminek a fő oka, hogy számomra elfogadhatatlan politikát képviselő személyek ( Gurmai és Járóka szocialista EP. képviselők) is meghívott voltak ( bár maguk helyett mást küldtek).


Nincsenek megjegyzések: